Rauman Jalka-ja Hoitopiste MARIKKI

Tehtaankatu 4 (sisäpiha) 

26100 Rauma 

Puh. 040 1350104

Pienenkin jalkavaurioin vuoksi on tärkeää seurata diabeetikon jalkoja ja niiden tilannetta. Diabeetikon haavassa/hiertymässä/tulehtuneessa kohdassa saattaa tapahtua isojakin muutoksia jo muutaman päivän aikana. Ota yhteyttä ammattilaiseen.

.

Diabetes ja jalkaongelmat
 Jalkojen hyvä kunto edellyttää normaalia verenkiertoa sekä normaalia hermojen toimintaa
 Tällöin jalka saa tarvitsevansa ravinto-aineet jotta sen lihakset ja iho toimivat normaalisti
 Hyvä verenkierto vaikuttaa haavojen parantumiseen
 Normaali hermotus takaa hyvän tuntoaistin
 Jos diabeetikolla on huono verenkierto ja hermotus, tietää se yleensä jalkaongelmia

Tuntotesti eli monofilamenttitesti voidaan tehdä säännöllisillä asiakkailla hoidon yhteydessä kerran vuodessa tai tarvittaessa useammin. Jos et ole hoitolan asiakas, varataan pelkästään riskiluokitusaika sinulle ja arvioidaan diabeettisen jalan tilanne. Pulssien seuranta jalkaterän alueella palpoidaan käsin tai doppler-laitteella. Pulssien tunnustelu kertoo verenkierron tilastasi.Näillä pystytään kartoittamaan ja ennaltaehkäisemään tulevia vaurioita.

Hoitojen aikana käymme keskustelua asiakkaan ongelmista ja mahdollisten jalan asentovirheiden suojaamisesta/korjaamisesta. Asentovirheet aiheuttavat ongelmia, kuten hiertymiä ja ihorikkoja, joissa mm. diabeettisen jalan hoito on tärkeää. Samalla ehdottaman tärkeä kotihoito/omahoito-ohjeet keskustellaan asiakkaan kanssa yksilöllisesti ja huomioidaan hänen oma toimintakyky.